Regel dingen... (23-01-2022)

 

Kraamzorg

Wanneer je alle informatie doorneemt, wordt er aangeraden om tussen de 13e en 16e week kraamzorg te gaan regelen. Na mijn 13 weken echo ben ik hier dan ook meteen mee aan de slag gegaan. Ik kan je vertellen dat dit niet zonder slag of stoot ging.
Het te kort aan personeel in zorg, geldt niet alleen in de ziekenhuizen of ouderenzorg. Dit geldt voor de zorg in het algemeen en dus helaas ook in de kraamzorg.

Verkeerde maand

Het eerste bureau wat mij werd aangeraden, waar ik informatie probeerde in te winnen om mij daarna aan te kunnen melden, liet mij al snel weten dat in de ‘verkeerde’ maand ben uitgerekend. Oftewel, in de drukste periode. Er stond nog nét niet dat ik het anders had moeten plannen hahaha.
De week rondom mijn uitgerekende datum hebben ze al 30 ‘bedden’ gepland staan en daarom nemen ze alleen nog patiënten uit hun eigen verloskundige praktijk aan. 30 Bedden, nu al!

ZZP'ers

Via een ZZP'er op Instagram kwam ik terecht bij een website die ZZP’ers ‘aanbiedt’. Hier kun je reageren op een ZZP’er welke dan contact met jou opneemt. Aangezien ik hier goede verhalen over hoorde, heb ik na het lezen van wat profielen, op iemand uit de directe omgeving gereageerd. Ik kreeg de dag erna direct een Whatsapp (zo werkt dat tegenwoordig) van haar. Zij zat al helemaal vol, maar zou mijn vraag via die site doorzetten naar alle anderen in mijn woongebied. Helaas al snel met het antwoord dat er niemand! beschikbaar was.

Stress

Dit zorgde eerst even voor wat stress in mijn brein, want waar ga je dan verder kijken? Er waren namelijk ook bureaus die überhaupt niet op mails reageerden.
Uiteindelijk  koos ik ervoor om me in te schrijven bij een ‘groot’ kraambureau in de omgeving en het voor dat moment los kon laten.

Uren kraamzorg

Wellicht denk je dan, waarom deed je dat niet meteen?
Wanneer je tegenwoordig kraamzorg krijgt via een groter bureau, heb je kans dat je meerdere gezichten ziet in je kraamweek. Maar óók dat je veel minder uur toebedeeld krijgt dan waar je recht op hebt. Simpelweg omdat er niet voldoende mensen zijn. Dan komt er bijvoorbeeld iemand voor 3 uurtjes en met een beetje geluk wel op het moment dat je het nodig hebt. Of dus niet...
Een ZZP’er plant alleen jou in en houdt rekening met een vroeggeboorte of dat je overloopt. Wanneer dit gebeurt, regelt zij tijdelijke vervanging die wel de afgesproken aantal uren komt.

Toch nog

Na een aantal dagen kreeg ik plots weer een appje van de eerdere ZZP’er, dat er toch een kraamverzorgster door het verzetten van haar vrije zomerperiode plek had gevonden in haar agende en mijn uitgerekende periode en contact met me zou opnemen. Wat vlak daarna ook al gebeurde en zo werd ik dezelfde avond nog opgebeld. Opgebeld om al een kennismaking te plannen.  

Kennismaking

Die kennismaking vond vorige week plaats. Zo’n anderhalf uur hebben we hier gezeten en over van alles zitten praten d.m.v. een intakeformulier. Ze had een kraamdossier/kraamtijd map mee. Hiermee kon zij mij al veel uitleggen over de kraamtijd en belangrijke zaken rondom dit moment ook al is het nog ver weg. En ook over hoe ik de kraamtijd überhaupt voor me zie, wat ik van haar verwacht en hoe zij dit allemaal doet.
Ik heb haar allerlei vragen kunnen stellen die ik nu alvast weer kan afvinken.
Zij komt bewust altijd vroegtijdig kennismaken, zodat je eventueel als er geen klik is, tijdig naar iemand anders kunt zoeken.
Gelukkig was het een heel prettig en goed gesprek. Voelde ik me op mijn gemak en zie ik het wel zitten. Dus deze stap is gezet!

Naar de verloskundige

De dag erna had ik de eerste echte controle bij de verloskundige. Eentje waar ik zowaar niet zenuwachtig voor was. Het voelde goed en ik was er klaar voor.
Hier en daar werden wat dingen doorgenomen en naar het mooie hartje geluisterd. Dit blijft toch wel heel apart en bijzonder hoor!
Mijn bloeddruk is een aandachtspuntje (familietrekje). Deze keer was hij prima, maar vorige keer aan de hoge kant. Dus die houden we in de gaten.

In de volgende Blog zal ik vertellen over het aanmelden bij de kinderopvang én…
Wat zal het worden?? (Ik heb al jullie online antwoorden genoteerd hoor ;))