Q & A... (23-10-2021)

 

 

Voor de mensen die de betekenis niet weten,  Q&A betekent letterlijk Question & Answer en wordt vaak gebruikt in Vlogs en Blogs. Soms door middel van vooraf gestelde vragen met een keuze uit antwoorden en soms met de mogelijkheid zelf een vraag te stellen.

Vanuit mijn Blogs en persoonlijke gesprekken krijg ik regelmatig vragen, die ik graag beantwoord. Daarom heb ik laatst ook een Q&A online gezet. Ik kreeg een aantal vragen die ik hier beantwoord.

Gaat altijd dezelfde persoon mee?
Ik ga meestal met mijn zus naar de kliniek toe. Zodra ik een beetje een idee heb dat er weer een ritje in de planning komt, laat ik het haar weten. Het is best even een eindje rijden, dus gezelligheid onderweg is fijn.
Ik ben ook al eens met mijn moeder, schoonzus en goede vriendin geweest.
Omdat de ritjes er naartoe vrij ‘spontaan’ zijn, is het niet áltijd goed te plannen. En soms moet mijn zus werken of komt het met mijn werk anders uit. Hierdoor ben ik ook al twee keer alleen heen gegaan. Overigens waren dat wel twee keer waarbij het puur om een controle ging.
Muziekje aan en gaan…

Waarom moet je met een gevulde blaas naar een inseminatie?
Door een gevulde blaas ligt je baarmoedermond zo dat het insemineren makkelijker is. Overigens is het voor mezelf minder makkelijk, aangezien ik even onderweg ben en dus langer met een gevulde blaas rondloop.

Mag je na een inseminatie meteen naar de w.c.?
Ja, gelukkig wel! Velen denken dan dat je alles er weer uit plast, maar dit is niet zo.
Voor een inseminatie zijn alleen de zaadcellen nodig, deze worden dan ook gescheiden van het sperma. Dus in het reageerbuisje zit maar een kleine hoeveelheid dat gebruikt wordt en dat valt niet uit te plassen.

Hoe vaak ben je al naar Friesland geweest?
Als ik het goed heb bijgehouden, ben ik nu precies 10 keer die kant op geweest. Dus er zit al heel wat uurtjes heen en weer rijden op.

Moet je elke keer naar Friesland toe?
Ja. Zolang ik nog ‘onder behandeling’ ben van de kliniek, vindt alles daar plaats. Dit is zo, tot en met de eerste echo tijdens een zwangerschap. Daarna mag je naar een verloskundige in de buurt toe.
Overigens, ondanks dat ik even onderweg ben voor soms maar 5 minuten daar, vind ik het niet erg. Het is een ontzettend fijne kliniek. Ze zijn zo behulpzaam en zorgzaam, dat ik me daar echt op mijn gemak voel. 

Gebruik je ook hormonen?
Nee tot nu toe niet. Dat komt doordat mijn cyclus regelmatig verloopt. Mijn hormoonwaardes zijn goed en ik kan zelf mijn eisprong bijhouden d.m.v. testen. Wanneer een nieuwe poging zou mislukken, kan hier wel naar gekeken worden. Als extra stimulans. Maar tot nu toe dus nog niet.

Zit er een leeftijdsgrens aan het traject?
Ja dat zit er zeker. IUI wordt vergoed tot een grens van 43 jaar. Vandaar dat ik me met mijn nu 39 jaar, niet al te jong meer voel.

Waarom ga je niet naar Hoorn of Purmerend toe?
Er is bij het Dijklander in Purmerend inderdaad onlangs een nieuwe IVF afdeling geopend. Nu ben ik natuurlijk sowieso met IUI bezig en geen IVF. Daarnaast werkt deze afdeling niet met donoren. Hiervoor heeft een kliniek of ziekenhuis een aparte vergunning nodig en het Dijklander werkt daar niet mee. 

Bedankt voor jullie interesse en schroom niet om vragen te stellen hoor!