De donor... (11-04-2021)

 

Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de steun, op welke manier dan ook, dan afgelopen tijd. Dit heeft mij ontzettend goed gedaan! Ik zou het ook zeker niet op een andere manier hebben willen doen zo deze eerste keer. Hier heb ik zeker geen spijt van. De spannende tijd delen met anderen was voor mij echt heel fijn!

Daarnaast wil ik laten weten dat het goed met me gaat. Dat ik een goed onderzoek en een heel fijn gesprek gehad heb bij de kliniek, een aantal dagen na de miskraam.
Ik zie het allemaal nog steeds positief in en kijk er naar uit om weer verder te gaan naar een volgende poging!

De donor

Een onderwerp dat ik in deze Blog wil bespreken, is hoe het vinden van een donor tot stand komt. Hier heb ik de afgelopen tijd best wat vragen over gekregen en is ook leuk om te laten weten.

Een donor kun je via allerlei wegen vinden. Deze opties waren er in ieder geval onder andere  voor mij;

Eigen omgeving

De eerste optie die aangegeven wordt, is via je eigen omgeving. Mogelijk dus een bekende van jezelf. Deze optie heb ik meteen doorgestreept. Ten eerste omdat ik niemand zou weten, ten tweede omdat ik het mezelf niet aan diegene zou zien vragen. En ten derde wil ik de stap alleen zetten dus zou ik het niet zien zitten als de donor in de buurt zou wonen o.i.d.

Buitenlandse donorbank

De tweede optie is via een buitenlandse donorbank, de Deense of Europese.
In eerste instantie was dit meteen mijn keus. Ik wilde voor de Deense donorbank gaan en heb me via hun website ook ingeschreven. Een profiel aangemaakt, zodat ik me kon oriënteren op hun informatie en donoren. Op zo’n website kun je allerlei zaken aanvinken om tot een match te komen. Eén van de opties die je sowieso moet aanvinken is “niet anoniem”. Anonieme donorschap is in Nederland (gelukkig) verboden, dus deze optie moet je altijd aanvinken. Met als gevolg dat de hoeveelheid opties aan donoren meteen flink keldert.
Ook kun je op deze site bijvoorbeeld zoeken op etniciteit, uiterlijke kenmerken, iemands opleidingsniveau/beroep en de kwaliteit van het sperma. Dat laatste is overigens wel belangrijk om te bekijken i.v.m. het feit dat het via IUI gaat.
Op deze pagina kun je eigenlijk steeds meer, zoals het zien van foto’s, als je er ook voor betaald. Zo simpel is het gewoon.   

Laatste optie

De derde optie was via een donor vanuit de donorbank van de kliniek.
Deze optie was er nog niet toen ik mij in oktober aanmeldde. De donorbank was nog niet geopend aangezien er nog te weinig donoren waren. Daarom heb ik mij hier toen nog niet op kunnen richten.

Uiteindelijke keus

Toen ik groen licht kreeg om daadwerkelijk met het traject te starten, was de donorbank van de kliniek zelf, wél geopend en heb ik direct besloten om het via deze weg te doen.

Er zijn meerdere redenen waarom ik deze keus gemaakt hebt.
Wanneer het via deze donorbank gaat, heb je een donor uit Nederland. Deze staat geregistreerd bij een stichting en is later via die weg te vinden voor een kindje.
Het financiële stukje. Want nee, voor dit hele traject ben je niet verzekerd. Het stukje rondom de donor komt volledig op mij terecht en daar zit een kostenplaatje aan vast. Die groter is wanneer het via het buitenland gaat, bijvoorbeeld alleen al door de verzendkosten!
Het zoeken naar een speld in een hooiberg kon ik aan iemand anders over laten. Want zo voelde het voor mij op de Deense site, zoeken naar een speld in een hooiberg. Via de kliniek is er een speciale commissie die aan de slag gaat. Zij zijn er om voor jou een match te maken.
Een match maken zij aan de hand van een formulier dat ik heb mogen invullen. Op zo’n formulier mag je uiterlijke kenmerken invullen van haarkleur, tot lengte en gewicht. En ja, zoals velen zich afvragen, ook de huidskleur mag je invullen. En aangezien ik overal voor open sta, heb ik ook de optie voor een andere huidskleur opgegeven.
Ik kon natuurlijk ook alleen maar kenmerken opgeven die op mij lijken. Blauwe ogen, blonde (ja ja, nu grijze) haren en een blanke huid. Maar waarom? Om zo de kans te vergroten dat het op mij zou lijken? Maar zou dat dan ook echt zo zijn? Geen idee, dat hoeft niet. Dus waarom zou ik dit dan doen? Ik wil een kindje een liefdevol leven bieden, geen uiterlijk dat op ‘iemand’ lijkt. Alles is welkom!

En dat laatste heeft er waarschijnlijk mede voor gezorgd dat er binnen anderhalve week al een match gevonden was. Een match met, zoals de kliniek vertelde, een goede zaadkwaliteit ;).

Hoe de match er verder uitziet? Dat weet ik niet. En nee, dat weet ik écht niet. Deze informatie krijg je niet, want dat is voor je kindje wanneer het een leeftijd heeft bereikt om dit op te vragen bij de stichting.
Tot die tijd, is het voor mij een verrassing!