Monitoring follikelgroei... (27-02-2021)

 

Zoals in mijn vorige Blog uitgelegd, zal bij mij de IUI behandeling gaan plaats vinden in mijn eigen natuurlijk cyclus. Ik hoef geen hormonen te gebruiken om de follikelgroei te stimuleren. Wel wordt de groei van de follikel (eiblaasje) in de gaten gehouden om er zeker van te zijn dat deze ook echt normaal groeit.  Dit wordt gedaan door middel van een inwendige echo's.

Eerste check

De eerste echo heb ik op 1 december gehad. De eerste echo vond plaats op de derde dag van mijn cyclus. Ze doen dit op dag twee of drie omdat ze dan goed kunnen zien hoeveel follikels er aanwezig zijn in beide eierstokken. Dat zag er toen allemaal goed uit. Er waren voldoende follikels te zien. Dat was de eerste geruststelling van de start van dit alles. 

Tweede check

Gister heb ik een tweede echo gehad. Deze echo vond dit keer iets verder in de cyclus plaats om te kijken of er een dominante follikel aanwezig zou zijn.
De meeste follikels stoppen halverwege de ontwikkeling en ééntje komt er bij een natuurlijke cyclus tot volledige ontwikkeling. Dit moet in de gaten gehouden worden zodat we weten of en wanneer we verder kunnen in het proces. Ook kun je door middel van de meting checken op welke dag je in je cyclus zit. En of ik dus goed tel ;).

Op naar Friesland

Gisterochtend stapte ik met gezonde spanning bij mijn zus in de auto op weg naar Friesland, het tweede ritje naar Wolvega.
Het is een hele fijne, kleine kliniek met betrokken mensen. Allemaal even aardig en geruststellend. Of het nu iemand achter de balie is of een arts, dat maakt totaal niet uit. Ze nemen echt allemaal de tijd voor je en behandelen je als een mens en niet als een nummertje.

Gynaecoloog

Dit keer moest ik naar een mannelijke gynaecoloog.  Daar moest in eerste instantie wel even de knop voor om, even aan het idee wennen. Maar ja, het is zijn werk en hij weet niet beter. Dus dat idee heb ik ook maar snel weer losgelaten. En dat was maar goed ook, want het was een hele aardige man. Hij hield zijn verhaal lekker luchtig met hier en daar een grapje tussendoor.

Het onderzoek

De echo zag er heel goed uit. De baarmoeder zag er goed uit, niks geks te zien. Het slijmvlies werd opgemeten en ook dat gaat goed (ben de dikte ervan natuurlijk alweer vergeten haha).
Daarna ging hij naar de rechter eileider en daar was duidelijk een dominante follikel te zien met meerdere kleine follikels er omheen. Dat hij het woordje ‘dominant’ in zijn mond nam, voelde meteen zo goed. Daar gaat het ten slotte om! Een hele opluchting, toch. Daarna ging hij naar de linkerkant en daar waren de follikels ook klein te zien. Precies zoals de natuurlijke manier zou behoren te gaan en een teken dat er nog steeds geen hormoongebruik nodig is.

Na het onderzoek heeft hij de verder te nemen stappen nogmaals uitgelegd. In sommige gevallen moet je vaker terugkomen voor de monitoring. Omdat het er bij mij goed uitziet én ik niet om de hoek woon, kan ik het thuis verder bijhouden met de ovulatietesten. 

Binnen 10 minuten stond ik weer met een gerust hart buiten en konden wij ons ritje terug maken.
Maar eerst richting de koffie!

Maak jouw eigen website met JouwWeb