Soort behandeling... (22-02-2021)

 

Eén van de vragen die ik de afgelopen tijd heb gekregen is; Welke behandeling krijg jij straks? Is het bijvoorbeeld het IVF, IUI of ICSI?

Intra-Uteriene Inseminatie

De behandeling waar ik binnenkort voor in aanmerking kom, is IUI oftewel Intra-Uteriene Inseminatie. Deze vruchtbaarheidsbehandeling is een vorm van kunstmatige inseminatie waarbij de bevruchting gewoon in het lichaam plaats vindt. Vandaar dat dit ook een inseminatie wordt genoemd en geen terugplaatsing. 
Om te weten te komen of ik hiervoor in aanmerking zou komen, heb ik de afgelopen periode een aantal onderzoeken gehad. Een vruchtbaarheidsonderzoek door middel van een inwendige echo en twee verschillende bloedonderzoeken.

Mijn cyclus

Doordat mijn eigen cyclus goed verloopt, mijn hormoonwaardes in het bloed goed zijn en er voldoende follikels (eiblaasjes) aanwezig zijn, hoef ik nu niet met hormoonbehandelingen aan de slag en kom ik direct in aanmerking voor IUI. Soms kan het zijn dat je wel een (lichte) variant van hormonen moet slikken om de eisprong of rijping van eicellen te stimuleren. Dit zou tussendoor altijd nog aangeraden kunnen worden, maar voor nu is het niet aan de orde.
Wel wordt er bij mij door middel van een echoscopie de follikelgroei in de gaten gehouden.

Timing

Een goede timing van de behandeling is van groot belang, omdat de kans op een zwangerschap rondom de eisprong het grootst is. Om het juiste moment voor een behandeling te kunnen plannen, is het dus van belang te weten wanneer er een eisprong plaats vindt. Hiervoor gebruik je ovulatietesten (LH-testen), welke een eisprong voorspellen. Als deze test positief is, vindt binnen ongeveer 24 uur een eisprong plaats. Dus wanneer ik een positieve test heb, moet ik direct contact opnemen met de kliniek om voor de volgende ochtend of middag een afspraak te plannen.

Naar de kliniek

Zodra ik naar de kliniek kan, wordt het sperma ontdooit. Het donorsperma van mijn match ligt namelijk nu al klaar in de ‘vriezer’ van de kliniek. Wanneer ik er dus klaar voor ben, wordt het ontdooit en alleen de goede zaadcellen worden geïsoleerd. Er worden allerlei controlechecks gehouden en daarna  wordt klaargezet voor de arts.

Inseminatie

Tijdens de IUI-behandeling wordt er een dun slangetje tot in de baarmoederholte ingebracht. Door middel van dit slangetje worden de zaadcellen ingebracht. Bij een normale zaadlozing 'zwemmen' de zaadcellen via het slijm van je baarmoedermond naar de baarmoederholte en van daaruit naar de eileiders. In een eileider vindt de uiteindelijke bevruchting plaats. Doordat bij IUI de zaadcellen rechtstreeks in de baarmoederholte wordt ingebracht, zijn de zaadcellen al dichter bij de plaats van bevruchting.

Na de inseminatie… Is het afwachten of de behandeling is aangeslagen en start de spannende periode van wachten…

Maak jouw eigen website met JouwWeb